Bästa svamprisotton
Risotto är min nya förälskelse, jag menar hur kan en rätt med massa ost och vin bli fel?!
Här är mitt bästa recept
Till ett stort middagsbord med alla dina bästa vänner
ca 8 personer
Ingredienser

Massa svamp av olika sorter, jag använde champinjon, skogschampinjon och ostronskivling. Ta dom du gillar!
3dl parmesan, eller mer om din plånbok tillåter!
7-8dl risotto ris, tex arborio-ris (bäst med ris som är till för risotto)
ca 3-4dl torrt vin
1 1/2 - 2L buljong (jag använder ekologisk pulverbuljong och blandar i varmt vatten)
10st färska gröna sparris
två påsar färsk spenat
en box ekologiska körsbärstomater
3-5dl grädde (så mycket du behagar, efter smak)
kikoman soja
2st gula lökar
typ 2 klyftor vitlök
riktigt smör
Finhacka lök. Hacka svampen i olika storlekar och dela sparrisen i typ tre delar.
Stek svamp i olivolja, när svampen vätskat ur, stek i massa kikoman soja.
När svampen fått färg, stek löken, vitlöken och riset till riset börjat svettas.
Tillsätt vinet och låt koka ur helt.
Tillsätt därefter den varma buljongen ca 1-2dl åt taget och låt koka bort helt innan du tillsätter mer.
Byt ut någon deciliter mot grädde in emellan och smaksätt med kikoman.

Stek sparrisen bredvid i smör.
När riset börjar bli färdigt (det ska finnas en fast kärna i mitten) tillsätt sparrisen och spenaten.
När allt är klart ta av risotton från spisen och tillsätt en rejäl klick smör och osten.
Risotton ska helst vara ganska lös innan osten tillsätts då den blir fastare av osten.
Salta och peppra.
Servera med vin, körsbärstomater och vitlöksbaguetter.
Typ det godaste jag vet!


Kommentarer
Trackback